Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Programes de Medi Ambient

PROGRAMES I PLANS PROPIS RELATIUS AL MEDI AMBIENT

Dins el programa de Medi Ambient per a aquesta legislatura, hem establert les bases d'una gestió basada en l'economia circular, fonamental per reduir el consum de matèries primeres, i basada també en la lluita contra els efectes del canvi climàtic. Per a això, centram els nostres esforços en el desenvolupament de:

1. El Pla municipal de prevenció i reducció de residus.

2. Els sistemes de tractament avançat de l'aigua residual per aconseguir, en dues legislatures, el 100% d'aigua regenerada.

3. Els Plans d'estalvi energètic dels edificis, flotes de vehicles i infraestructures municipals.

4. La substitució de tota la il·luminació pública de Calvià per tecnologia LED, de menor consum i que redueix a la meitat les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.

5. L'impuls de les energies renovables i alternatives.
Hem signat el conveni de col·laboració entre l'Institut Balear de l'Energia (IBE) i l'Ajuntament de Calvià per a la implantació d'instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum col·lectiu en edificis municipals i per al desenvolupament d'una comunitat energètica local al nucli urbà de Galatzó. Hem signat el conveni de col·laboració entre l'IBE i l'Ajuntament de Calvià, per a la millora i manteniment del sistema públic de recàrregues per a vehicles elèctrics a les Illes Balears, en l'àmbit del municipi de Calvià.

6. L'aprovació de la nova Ordenança municipal de conservació de l'arbratge i del patrimoni verd, incloent-hi la protecció i conservació de les prades de posidònia del nostre litoral, així com el Catàleg d'arbres i arbredes singulars d'interès local del municipi de Calvià per inventariar i enregistrar tots els exemplars que tenen interès i garantir-ne, així, la seva protecció i conservació.
S'ha avaluat també l'estat de la Posidònia oceànica així com l'impacte que sofreix en la costa del nostre municipi, mitjançant el Projecte Treballs de sostenibilitat ambiental “La Mar”.

7. L'aprovació d'una Ordenança municipal per a la regulació de l'ús dels vehicles de mobilitat personal, per fomentar la mobilitat sostenible al municipi.

8. El desenvolupament de les conclusions del mapa de renous de Calvià per lluitar contra la contaminació acústica.

9. La implantació de la recollida orgànica domiciliària i de grans productors de manera progressiva.

10. La creació d'un programa específic dirigit a la ciutadania sobre el consum responsable i de proximitat, amb indicadors mediambientals i ètics, amb la finalitat d'informar i conscienciar sobre els productes o matèries que estem adquirint, el seu origen, composició, així com el procés de fabricació.
S'han dut a terme xerrades, en col·laboració amb l'Associació de ramaders i pagesos de Calvià, per apropar als joves de l'institut de Bendinat la pagesia de Calvià. Calvià 2000 ha dut a terme tallers a col·legis en el marc de la prevenció de residus, amb el nom de Reduïm Residus, en els quals es dona molta importància a la compra i consum conscient de productes.

11. La creació d'un nou Programa d'Educació ambiental, per adaptar els continguts als nous Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), i a l'agenda 2030.

Desenvolupament de la nova Estratègia d'Educació Ambiental i Sostenibilitat de Calvià.

12. L'increment de les ajudes a la pagesia, el nombre d'horts urbans i les activitats per impulsar el món rural al municipi.

En aquest context, l'Ajuntament ha dut a terme diverses convocatòries per a la concessió de subvencions per al foment de la reactivació econòmica de l'activitat agrària i ramadera en el municipi de Calvià des de l'any 2001.

13. Redacció del Pla d'Acció pel Clima i l'Energia Sostenible (PACES) al municipi, i les accions claus per abordar la crisi climàtica i energètica. 
El Servei de Medi Ambient està treballant en la redacció del Primer Informe de Seguiment del PACES i en l'actualització de la informació a la plataforma del Pacte de les Batlies per al Clima i l'Energia.

Accediu a més informació sobre els programes i plans propis relatius al medi ambient de l'Ajuntament de Calvià. 

Informació revisada: desembre 2022