Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Casita

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Calvią convoca uns Rei en Jaume renovats

Divendres, 19 d'abril de 2024

Calvià convoca uns Rei en Jaume renovats amb el veto a la intel·ligència artificial: «premis de persones per a persones»

Als premis de Narrativa, Poesia, Fotografia i Pintura s'hi afegeixen guardons d'honor que es lliuraran en una gala el mes d'octubre que ve

Video   Audio

L'Ajuntament de Calvià ha convocat la XXII edició dels Premis Rei en Jaume que presenten novetats importants respecte a anys anteriors. Les més significatives són la inclusió de la llengua espanyola a les categories literàries i la prohibició expressa de l'ús d'intel·ligència artificial a les obres presentades.

Les obres de Narrativa i Poesia es podran presentar del 3 al 10 de juny, mentre que les de Pintura i Fotografia tenen un termini comprès entre el 13 i el 20 de juny. A final d'agost —tot coincidint amb les festes que rememoren el desembarcament del Rei en Jaume a Santa Ponça— s'inaugurarà una exposició de les obres finalistes de Pintura i Fotografia. Els premis de totes les categories es lliuraran en una gala a final d'octubre. Com a novetat, a la gala també es lliuraran guardons d'honor a persones o entitats relacionades amb el món de la Literatura i de les Belles Arts que hagin destacat per la trajectòria professional.

Es convoquen sis premis. Els de Fotografia i Pintura estan dotats amb un premi de 1.500 euros cadascun i l'exposició de l'obra en un espai municipal. Quant als literaris, es convoquen Narrativa i Poesia, tant en català com en castellà, per la qual cosa hi haurà per a cadascun dels quatre guardonats un premi de 1.500 euros i 50 exemplars impresos de l'obra. També —i aquesta és una altra de les novetats— la signatura d'un contracte amb una editorial que garantirà la impressió i distribució comercial de les obres premiades a les llibreries.

El tinent de batle responsable de Cultura, Manuel Mas, ha reivindicat la pluralitat d'uns premis que «es convoquen per a novel·la i poesia tant en català com en espanyol. Això ha suposat adaptar el pressupost per garantir els premis econòmics i un esforç extra a l'equip de Cultura i al jurat. Creiem que és una mesura justa i necessària per no excloure a cap dels nostres autors de l'oportunitat de guanyar un premi».

Quant a les obres —plàstiques i literàries— es prohibeix la presentació de les que hagin estat generades totalment o parcialment mitjançant intel·ligència artificial. En el cas que se'n detectàs l'ús, des del Consistori s'adverteix de la possibilitat d'«adoptar les mesures oportunes». Teresa Tena, regidora delegada de Cultura i Joventut, ha assenyalat que «hem d'adaptar-nos als temps que corren. No és fàcil detectar l'ús de la intel·ligència artificial, però ens hi posarem esment. Els Premis Rei en Jaume han de ser els premis del talent i l'excel·lència, volem apostar per reconèixer la feina feta per persones per a persones».

Les bases del concurs es poden consultar aquí