Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

El teu Ajuntament

Logotipo Ayuntamiento de Calvia
Visita Calviā Ciutadania Coneix Calviā

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Es posa en marxa el sistema de reciclatge RECICLOS

Dimarts, 16 d'agost de 2022

RECICLOS ARRIBA A CALVIÀ

• L'Ajuntament de Calvià aposta per aquest Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) d'Ecoembes amb què els més de 51.000 veïns i veïnes del municipi podran obtenir premis sostenibles i socials per reciclar les seves llaunes i botelles de plàstic de begudes.

• En reciclar en algun dels 480 contenidors grocs situats a la via pública, als quals s'ha incorporat tecnologia, i amb el sistema porta a porta a través de RECICLOS, rebran punts que podran donar a l'Associació Contra el Càncer o per crear el bosc RECICLOS'.

La ciutadania de Calvià compromesa amb el reciclatge podrà obtenir des d'avui recompenses cada vegada que reciclin les llaunes i botelles de plàstic de begudes. Això és possible gràcies a l'aposta de l'Ajuntament per RECICLOS, el Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) desenvolupat per Ecoembes.

D'aquesta manera, Calvià es converteix en el primer municipi de Mallorca a apostar per aquest sistema de reciclatge que premia la població recicladora amb incentius que ajudin a millorar el seu entorn més proper, mentre continuen fomentant la circularitat dels envasos, és a dir, a donar-los una nova vida.

Així, els més de 51.000 veïns i veïnes de Calvià podran reciclar les llaunes i botelles de plàstic de begudes en un dels més de 480 contenidors grocs dels carrers –als quals se'ls ha incorporat tecnologia-, així com a través del sistema porta a porta implantat a la localitat, i obtenir recompenses en fer-ho. Entre aquests incentius, destaquen aquells de caràcter social i ambiental, com contribuir amb l'Associació Espanyola Contra el Càncer, brindant suport emocional i psicològic a aquelles persones i famílies que ho necessitin; col•laborar amb l'associació Sonrisa Médica per millorar l'entorn sanitari dels infants i joves hospitalitzats a través de l'humor; o ajudar a la plantació d'arbres per a la creació del ‘bosc RECICLOS’, ajudant així a lluitar contra la desertificació.

El tinent de batle i president de l'empresa pública municipal Calvia 2000, Marcos Pecos, ha incidit que “La inversió en nous sistemes de recollida selectiva implantats al nostre municipi, com el porta a porta o la recollida d'orgànica, ha aconseguit una major conscienciació ciutadana que es reflecteix a les dades de recollida de totes les fraccions. L'aposta per la sostenibilitat ens obliga a continuar innovant i incentivant la nostra ciutadania per mantenir i millorar el nostre entorn més proper, per això volem posar en marxa el Projecte Reciclos d'Ecoembes que premia la bona conducta de la ciutadania i fomenta la circularitat dels envasos”. Marcos Pecos ha assegurat que “Amb aquesta iniciativa volem seguir liderant polítiques de desenvolupament sostenible i economia circular a la nostra Comunitat Autònoma i seguir lluitant contra el canvi climàtic, amb el convenciment que els nostres veïns i veïnes s'uniran al repte i millorarem el nostre entorn més proper ”.

Per la seva banda, Xavier Balagué, gerent d'Ecoembes a les Illes Balears, ha assenyalat que “els objectius en matèria de reciclatge marcats per la Unió Europea són cada vegada més ambiciosos i requereixen un gran esforç per part de tota la societat. Per aquest motiu, des d'Ecoembes volem contribuir a afrontar aquest repte amb solucions innovadores, com RECICLOS, que ajuda a fomentar la circularitat dels envasos i amb què els ciutadans, a més, poden contribuir a millorar l'entorn a través de les recompenses que obtenen en reciclar”.

Així funciona RECICLOS
Paer fer ús d'aquest sistema, només es necessita descarregar l'app gratuïta RECICLOS i, a casa, escanejar el codi de barres de la llauna o botella de plàstic que volen reciclar abans de llençar-lo al poal. Un cop al carrer, quan acudeixin al contenidor groc amb la bossa d'envasos, l'han de dipositar i escanejar el codi QR que hi ha al contenidor.

En el cas del sistema porta a porta, les persones usuàries hauran d'escanejar el codi de barres de la llauna o botella de plàstic que volen reciclar i dipositar la bossa amb els envasos a l'entrada del domicili o a les zones habilitades per fer-ho a l'horari de recollida d'envasos. A continuació, han de fer una foto amb l'app a la bossa i activar la geolocalització per ubicar el punt de reciclatge en un mapa. En ambdós casos, obtindran punts, anomenats RECICLOS, que podran canviar per les diferents recompenses que tinguin disponibles.

Aquest SDR també compta amb màquines, on només han de dipositar totes les seves llaunes i botelles de plàstic de begudes en una màquina de RECICLOS i escanejar el QR que mostrarà la màquina.

A més, des del 2021, RECICLOS compta amb contenidors grocs intel•ligents (els quals incorporen un cercle tecnològic a la boca) per identificar el residu que es diposita i facilitar el procés. De moment estan implantats a un barri del municipi de Sant Boi de Llobregat.

Sobre Ecoembes
Ecoembes és l'organització que fa possible que la societat col•labori cada vegada més amb el reciclatge al contenidor groc i blau a Espanya. Gràcies a aquesta col•laboració de la societat, avui 4 de cada 5 llars ja reciclen els seus envasos (de plàstic, llaunes, brics, paper i cartró) en aquests contenidors per donar-los una segona vida i protegir el medi ambient. Ecoembes no té lucre i la seva activitat està regulada per la Llei 7/2022.

Més informació i dades: https://www.ecoembestransparencia.com/