Divendres, 22 de desembre de 2023
CALVIÀ INICIA LA REDACCIÓ DE LA SEVA AGENDA URBANA
Aquest pla estratègic serà fonamental per a la captació de fons europeus en els pròxims anys
L'Ajuntament de Calvià, mitjançant un encàrrec a l'equip de consultoria de CONSIDERA, arrenca la seva Agenda Urbana, el document de planificació territorial que, de forma sintètica i amb enfocament transversal, recollirà els projectes estratègics grans a implementar en el municipi durant els pròxims anys.
Perseguint la sostenibilitat en les polítiques de desenvolupament urbà, el pla es farà en sintonia amb els paràmetres establerts a l'Agenda Urbana Espanyola (AUE), marc estratègic d'àmbit estatal alineat amb els criteris establerts per l'Agenda 2030, la Nova Agenda Urbana de Nacions Unides i l'Agenda Urbana per a la Unió Europea.
En aquest sentit, l'Agenda Urbana de Calvià es configurarà com un pla d'acció integrat i participat, nascut del consens amb la ciutadania i els agents socials, que permetrà fer front als reptes econòmics, socials i ambientals i posarà al centre a les persones, la cura del planeta i la prosperitat. Per a l'execució, es plantejarà com a horitzó temporal l'any 2030, i s'establirà una calendari en la implantació dels projectes a curt, mità i llarg termini.
El document, que estarà alineat amb els 10 Objectius Estratègics de l'Agenda Urbana Espanyola, servirà per a:
- Posicionar el municipi per a la captació de fons europeus especialment els que pertanyen al Programa Operatiu Plurirregional d'Espanya (POPE 2021 – 2027).
- Dotar al Consistori d'una planificació estratègica que incorpori els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030
- Comptar amb un full de ruta politicotècnica que recopili les actuacions a dur a terme, volum d'inversions, el nivell de prioritat, l'interès i impacte generat en la ciutadania, etc.
Com a inici dels treballs de l'Agenda Urbana de Calvià, a partir del pròxim gener, es preveu la celebració d'una ronda d'entrevistes a responsables municipals (polítics i tècnics) i agents socials per recopilar les percepcions i opinions sobre la realitat del municipi. Paral·lelament, durant la fase de recollida d'informació i com a part del procés participatiu, s'activarà també una enquesta web oberta a la ciutadania y actors clau, així com sessions de feina en grup per conèixer de primera mà els reptes existents i avançar en la consecució d'una ciutat més integradora, pròspera i sostenible.
Des de l'Ajuntament s'ha definit la trobada com a productiva, i s'ha destacat que la futura Agenda Urbana serà “una oportunitat clau per abordar reptes locals com la dispersió territorial i el creixement poblacional a conseqüència del turisme”.