Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Casita / Ajuntament

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

II Jornada del Dia de les Persones Grans

Divendres, 29 de setembre de 2023

CALVIÀ CELEBRA LA II JORNADA DEL DIA DE LES PERSONES GRANS

L'acte ha estat adreçat als qui afronten la darrera etapa de la vida

Entre el contingut s'ha dissertat sobre el benestar davant la nova longevitat

Vídeo     Audio batle     Audio dr. Yanguas

Avui matí ha ha hagut a la Sala Palmanova la II Jornada del Dia de les Persones Grans, organitzada per l'Ajuntament de Calvià, en commemoració del seu Dia Internacional, que serà diumenge. La trobada va adreçada a la gent gran, així com a totes aquelles persones i entitats involucrades en aconseguir el màxim benestar en aquesta etapa de la vida.

En aquesta ocasió, Calvià ha dedicat la jornada al paper de “La societat en el benestar de les persones grans”. L'acte ha començat amb la intervenció del batle, Juan Antonio Amengual, el qual ha assegurat que “Calvià vol ser un municipi cuidador i amb això hi feim feina, en obtenir el reconeixement de Ciutat Amigable amb les Persones Grans per part de l'Organització Mundial de la Salut”. I va afegir que: “volem recuperar el valor de cuidar, cuidar amb qualitat i calidesa, tenint en compte com volem ser tractats en envellir”.

A continuació, el doctor en Psicologia Javier Yanguas, autor del llibre “Passes per a una vellesa nova”, ha oferit una conferència que aporta la seva visió sobre els “Reptes de la nova longevitat”. És evident que la societat ha de reflexionar sobre allò que implica ser un país envellit i Calvià un municipi que envelleix, ja que una de cada sis persones té més de 65 anys. A més a més, de manera molt destacada, Calvià és la destinació residencial de moltes de persones grans d'origen europeu, bona part anglesos i alemanys, que migren especialment a la costa per a la jubilació.

Les persones grans experimenten un progressiu deteriorament de la capacitat per ser autònom en les activitats de la vida diària. Per treballar en aquest sentit, la infermera especialista en gerontologia Julia Gallo ha moderat la taula redona “¡Calvià respon!”, en la qual han intervingut diversos veterans de la societat civil calvianera i que han conversat sobre com es pot contribuir a la cura en la darrera etapa de la vida des d'àmbits diversos. Cal destacar que entre les persones grans, l'amistat i les xarxes de proximitat juguen un paper central davant un futur incert de possible dependència.

La jornada ha començat a les 9 h del matí i no ha acabat fins a les 13:30 h, amb “Música per a cuidar”, a càrrec de la musicoterapeuta Arantxa Andreu, que ha animat els assistents, ha transmès bones vibracions i ha deixat una sensació ben agradable.

Envellir esdevé una adaptació nova al medi, de la capacitat de resposta i la necessitat de cures. A l'etapa de la vellesa, els possibles canvis en l'estil de vida sorgeixen com a preocupació no només de les persones grans, sinó també del seu entorn i amistats. Els deterioraments de l'edat actuen configurant una representació de l'envelliment en la qual discapacitat i malaltia no són alienes, amb la certesa de què el futur portarà aquests deterioraments i que la vellesa és l'etapa de la vida que no té continuïtat en una altra.