Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Casita / Ajuntament

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Contractació de 103 persones desocupades

Dimecres, 25 de gener de 2023

CALVIÀ POSA EN MARXA DOS PROJECTES DEL SOIB GESTIONATS PER L’AJUNTAMENT QUE PERMETEN LA CONTRACTACIÓ DE 103 PERSONES DESOCUPADES

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol; el batle de Calvià, Alfonso Rodríguez Badal; el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball del Govern de les Illes Balears, Iago Negueruela; la tinenta de batle d’Educació i Ocupació, Olga Granados, i el gerent de l’IFOC, Darío Espallargas, han donat avui la benvinguda a les persones que s’incorporaran als dos programes del SOIB, gestionats per l’Ajuntament de Calvià, que permeten la contractació de 103 persones en situació de desocupació.

Es tracta de dues línies de programes en col•laboració amb el SOIB. Per una banda, una de formació dual, i, per altra, el programa SOIB REACTIVA. La línia de formació dual inclou cinc proJECTES de SOIB FORMACIÓ I OCUPACIÓ PER MENORS I MAJORS DE 30 ANYS, mentre que es presenten quatre projectes SOIB REACTIVA municipals.

Durant l'acte, la presidenta ha agraït la seva feina «a tots els que feu possible aquests programes» i, sobretot, «als qui heu confiat en aquests programes, us heu apuntat i aneu a formar-vos amb nosaltres». Francina Armengol ha explicat que «quan vam començar a governar fa vuit anys vam decidir que una aposta forta del Govern havien de ser les polítiques actives d'ocupació, centrades en els col•lectius que més ho necessiten, i tots els programes específics que hem engegat han demostrat que funcionen: les persones que hi passen tenen més oportunitats de trobar feina a l'empresa privada que les que no». Finalment, la presidenta del Govern ha reivindicat el fet de tenir una experiència professional a l'Administració perquè «et dóna una visió molt positiva i perquè és des del públic com canvies les regles d'aquesta societat i com pots treballar per fer-li la vida més fàcil a els teus companys, veïns, família i la ciutadania en general».

Per la seva banda, el batle de Calvià, ha ressaltat la importància d'esdeveniments com el que ha tingut lloc avui que reflecteixen allò que és una activitat política decidida en matèria de formació. Ha agraït al Govern balear la capacitat d'impulsar polítiques actives d'ocupació juntament amb polítiques actives de formació, i que tenen com a resultat la capacitat de millorar l'ocupabilitat de les persones.

Finalment, el conseller Negueruela ha destacat el paper de l'Ajuntament de Calvià, «un dels que més ha fet perquè les persones d'aquest municipi tinguin una oportunitat», i ha assegurat que el resultat que es veu avui és fruit de « invertir recursos a generar oportunitats ia apostar per les polítiques de manera valenta: en vuit anys hem passat de menys de 40 milions d'euros de pressupost als més de 120 que ara té el SOIB».

En relació als programes de formació dual cal esmentar que el passat dia 16 de novembre l’Institut de Formació i Ocupació de Calvià (IFOC), va posar en marxa cinc projectes mixts de SOIB formació i ocupació, en els quals hi participen un total de 59 persones desocupades. Gràcies als 5 projectes que ha posat en marxa l’Ajuntament de Calvià, dos més que en la convocatòria anterior, serà possible la contractació de 30 joves menors de 30 anys i 20 persones majors de 30 que, amb el suport de 9 professionals de gestió de programes, realitzaran obres d’interès social al municipi de Calvià.

Els projectes mixts són programes que combinen treball real i formació teoricopràctica, en el marc del contracte de formació i aprenentatge. La seva finalitat és millorar l’ocupabilitat de les persones participants, mitjançant d’adquisició de noves competències professionals. És per aquest motiu que, a banda d’obtenir certificats de professionalitat i experiència laboral d’un any, també es fa un itinerari individualitzat d’inserció per a cada alumne/a treballador/a.

TRES PROJECTES SOIB FORMACIÓ I OCUPACIÓ PER MENORS DE 30 ANYS
Té una durada de 1.680 hores, i permet la contractació durant 12 mesos, de 30 persones desocupades, menors de 30 anys, inscrites en el sistema nacional de Garantia Juvenil i 5 professionals de gestió de projectes, inscrits al SOIB.

CIMS, és el nom del projecte on s’impartirà el certificat de professionalitat de Guia per itineraris de baixa i mitja muntanya, complementat amb el nivell A1 d’Alemany. L’obra o servei que duran a terme aquestes persones consisteix a fer tasques de recollida d’informació sobre l’estat de conservació dels camins públics d’interès excursionista, elaborar guies dels recorreguts, analitzar la senyalística o realitzar activitats de guiatge de grups, entre altres actuacions relacionades amb senders i rutes d’interès excursionista a tot el municipi. També donaran suport en l’organització i desenvolupament d’activitats i esdeveniments relacionats amb el turisme actiu.

ESPORTS CALVIÀ, és un projecte on s’impartiran dos certificats de professionalitat: Condicionament físic en sala d’entrenament polivalent i Socorrisme en instal•lacions aquàtiques. Duran a terme tasques de dinamització esportiva i foment d’estil de vida saludable en les diferents instal•lacions esportives municipals en col•laboració amb l’ICE.

PINOTELLS, amb aquest nom s’ha batejat un projecte que permet a les persones participants obtenir dos certificats de professionalitat d'Activitats auxiliars en aprofitaments forestals i Activitats auxiliars en conservació i millora de monts. Realitzaran actuacions forestals, com l’esbrossi, neteja i manteniment de camins, i faixes antiincendis en diverses zones periurbanes, però se centraran en la gestió forestal del Parc Arqueològic de Sa Morisca, i en el projecte de gestió agroforestal de la finca pública de Galatzó.

DOS PROJECTES DE SOIB FORMACIÓ I OCUPACIÓ PER MAJORS DE 30 ANYS
També amb una durada de 1.680 hores, permet la contractació de 20 persones desocupades, majors de 30 anys, i de 4 professionals inscrits al SOIB, durant un període de 12 mesos.

LLAVORS: Durant aquest temps, l’alumnat/treballador podrà obtenir el certificat d’Activitats auxiliars en vivers, jardins i centres de jardineria i Activitats auxiliars en agricultura. Realitzaran feines de condicionament de jardins en diferents dependències municipals, com per exemple escoletes municipals, el passeig de Calvià, diverses zones enjardinades municipals, centres de gent gran, etc. Participaran també en el projecte de gestió agroforestal de la finca pública de Galatzó.

DADES CALVIÀ: en aquest projecte s’impartirà el certificat de professionalitat d’Activitats administratives en la relació amb el client. L’alumnat treballador del projecte Dades Calvià durà a terme tasques de recollida, mecanització i tractament d’informació relacionada amb el grau de coneixement i de satisfacció de la ciutadania de Calvià i d’usuaris de serveis que impacten directament en la qualitat de vida de les persones perquè es relacionen amb mediambient, informació ciutadana, comerç, neteja dels espais públics, activitats de lleure, benestar social, etc.

Per executar aquests cinc projectes, l’Ajuntament de Calvià ha rebut una subvenció d’aproximadament 1.137.955,43 euros concedida per la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, que compta amb fons de la Conferència Sectorial.

Durant el transcurs dels diferents projectes, l'alumnat-treballador rebrà formació en inserció laboral i tècniques de recerca d’ocupació, alfabetització informàtica i sensibilització en la igualtat d’oportunitats. La formació en noves tecnologies tindrà un pes important des del primer dia ja que la intenció de l’Ajuntament és capacitar les persones participants en competències digitals per tal que pugui seguir la formació en modalitat a distància, tan necessària avui en dia.

PROJECTES SOIB REACTIVA
En relació als projectes Reactiva, val a dir que comencen la seva activitat laboral un total de 54 persones en situació d'atur contractades per part de l'Ajuntament de Calvià, a través del programa SOIB Reactiva 2022.

SOIB Reactiva 2022 és una iniciativa promoguda pel SOIB que es configura com una política activa de foment de l'ocupació. Aquest programa, que per Calvià ha suposat 674.852,46 euros, és finançat per la Conferència Sectorial d'Ocupació i Assumptes Laborals i s'executa en el marc de la col•laboració amb les corporacions locals.

Per aquest programa, a Calvià es van presentar quatre projectes, un per part de l’Ajuntament de Calvià, a través de l’Institut de Formació i Ocupació de Calvià (IFOC), que engloba diverses àrees municipals (Comerç i Activitats, Desenvolupament Social, Infància i Gent Gran, IFOC, Manteniment, Medi Ambient i Transició Ecològica, Habitatge, Joventut i Participació Ciutadana, Urbanisme, ICE, Cultura), i els altres per part dels organismes públics: Llar de Majors de Calvià, l’Institut Municipal d’Educació i Biblioteques (IMEB), l’Oficina Municipal de Tributs.

La convocatòria contempla la contractació per a un període de sis mesos i consta de dues línies d’actuació per a persones desocupades: la Línia 1, dirigida a joves menors de 30 anys, i la Línia 2, dirigida a persones majors de 30 anys aturades de llarga durada.

Quan finalitzen aquests projectes, l'IFOC posa a la seva disposició els recursos necessaris per fomentar-ne l’ocupabilitat, com son l'Agència de Col•locació Municipal, el servei d'orientació laboral i el servei d'atenció a l'emprenedor, a més de les accions formatives.

Declaracions del batle