Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Casita / Ajuntament

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Reuniķ del Fōrum del Turisme de Calviā

Calvià, 1 de desembre de 2022

REUNIÓ DEL FÒRUM DE TURISME DE CALVIÀ PER FER BALANÇ DE LA TEMPORADA I ANALITZAR LES PERSPECTIVES PER AL 2023

Es fa una valoració molt positiva del 2022 i s'insisteix en la necessitat d'allargar la temporada

S'ha considerat l'aplicació del decret llei d'excessos com una eina molt útil per a la millora de la destinació de Magaluf

Aquest migdia s'ha reunit el Fòrum del Turisme de Calvià per fer balanç de la temporada i analitzar les perspectives del 2023. Una temporada bona, fins i tot excel·lent, ha assenyalat el batle Alfonso Rodríguez Badal, tenint en compte la complexitat dels dos anys anteriors, a causa de la pandèmia. Una valoració que ha constatat amb algunes dades com que, comparat amb el 2019, ha millorat l'entrada de turistes i la diversificació de nacionalitats; o que hi ha hagut dades positives quant a la comercialització i despesa mitjana per turista. Unes dades, ha emfatitzat, que han repercutit en una millora de les dades de desocupació i d'afiliacions a la Seguretat Social.

Vistes les dades, s'ha constatat la necessitat de continuar treballant per allargar la temporada, amb producte esportiu, de naturalesa i cultural, que permetin assolir els 9 mesos d'activitat al municipi.

De cara al 2023, el director general de Turisme i Litoral, Xavier Pascuet, ha assenyalat que en el cas del mercat britànic, els operadors turístics ja estan posant a la venda la temporada 2023-2024, i que, a partir del 16 de desembre, preveuen un increment en la demanda fora dels paquets de vacances. Així mateix, ha destacat la importància d'oferir al mercat britànic el producte esportiu tal com es va fer a la passada World Travel Market com a eix estratègic de l'activitat de mitjana i baixa temporada.

D'altra banda s'ha analitzat la imatge de les destinacions de Calvià als mercats emissors, constatant que la percepció com a destinacions segures augmenta i millora.

Un dels aspectes que s'ha posat sobre la taula ha estat l'aplicació del Decret llei d'excessos, que s'ha valorat com una eina molt útil, que ha tingut un efecte ràpid. Alfonso Rodríguez Badal ha recordat que des de l'1 de juliol, després de sol·licitar-ho, l'Ajuntament de Calvià té les competències per incoar els expedients, cosa que ha permès reaccionar de forma ràpida a les infraccions.

En aquest sentit, la tinenta de batle de Policia, Nati Francés, ha exposat les dades dels expedients tramitats des de l'1 de juliol, respecte exclusivament al Decret d'Excessos, que ha suposat l'obertura de 34 expedients sancionadors, dels quals 11 han derivat en mesures cautelars, amb el tancament d'establiments, per infraccions molt greus: 8 per venda de begudes alcohòliques a establiments comercials fora de lhorari permès; 2 per pràctiques denigrants contra la dona, i 1 per tenir autodispensadors de begudes alcohòliques sense personal de control. De les 11 mesures cautelars, 7 ja s'han aixecat en haver pagat les sancions. La resta dexpedients han estat incoats per infraccions greus: 6 per publicitat d'ofertes de begudes alcohòliques; 8 per pràctiques perilloses (passar d'una finestra o balcó a un altre, etc); 3 per publicitat i comercialització de party boats; 2 per recollir o tornar clients de party boats, i 4 per no informar de les prohibicions expresses del Decret llei per part dels establiments.

Així mateix, ha explicat que la percepció de tot el sector és que ha millorat molt la situació, gràcies a la feina feta per la Policia Local de Calvià i la Comissió d´Activitats, i per la important col·laboració de la Guàrdia Civil que aquesta temporada ha incrementat els seus efectius i el temps de presència de reforços.

D'altra banda, el batle ha explicat els projectes que estan en marxa per millorar els destins de Calvià.

Ha recordat els 4 milions d'euros procedents de Fons Next Generation (que es complementaran amb aportació pròpia, fons ITS i fons procedents del programa Thomas Cook) per al finançament de la millora del passeig litoral de Magaluf, les obres del qual està previst que puguin començar a novembre del 2023, després de rebre la concessió administrativa del Ministeri de Transició Ecològica.

També per aconseguir fons europeus, s'ha presentat a la convocatòria del 2022, que encara no ha estat adjudicat, el projecte del passeig litoral de les platges de Peguera, Palmira i Torà, i la renaturalització de la pinada i el torrent de Torà. També a altres convocatòries de fons europeus s'ha presentat un projecte per a la rehabilitació integral de les Cases de Galatzó.

D'altra banda, ha recordat que, gràcies als fons de l'Impost de Turisme Sostenible, al novembre es va inaugurar el refugi de Galatzó, que forma part de la Xarxa de Refugis del Consell de Mallorca, i que a la primavera que ve està previst que el Museu Arqueològic del Puig de sa Morisca, que també s'ha realitzat amb fons ITS, pugui obrir les portes.

Lligat a aquest projecte, ha explicat que s`ha presentat a les borses de places que gestiona el Consell de Mallorca, un projecte per a lʻadequació de tot lʻentorn del Museu, així com un projecte per a la reforma integral del bulevard de Peguera.

Així mateix, s'han aconseguit el finançament d'1,8 milions d'euros per a la reforma integral de l'avinguda Jaume I de Santa Ponça, finançada a parts iguals pel Ministeri de Turisme, el Govern i l'Ajuntament. Finalment, s'han concedit 3,4 milions d'euros dels fons ITS per a la xarxa distribuïdora d'aigua reciclada de l'Estació Regeneradora d'Aigua de Santa Ponça.

Pel que fa al projecte Smart Calvià, procedent de Red.es, ja adjudicat, Pascuet ha explicat que es podran en marxa els projectes que permetran obtenir dades sobre l'activitat turística del municipi i prendre decisions sobre la base d'aquestes dades que s'obtinguin. Entre les actuacions previstes destaquen la modernització de les oficines municipals d'informació turística, un sistema de control d'aforament a les OMIT i a les platges; panells d'informació interactius, la instal·lació de boies intel·ligents i estacions meteorològiques, i la posada en marxa d'una plataforma smart en el marc de l'Smart Mallorca del Consell de Mallorca.

Per part de l'equip de govern municipal, també hi han assistit a la reunió la tinenta de batle de Participació, Marga Plomer, i la regidora de Comerç, Activitats i Patrimoni, Francisca Muñoz.

El Fòrum de Turisme de Calvià
El Fòrum de Turisme de Calvià, creat el 2016, es constitueix com un espai de debat, diàleg i col·laboració entre tots els agents directament vinculats a l'activitat turística que es desenvolupa al municipi de Calvià. Les seves funcions principals giren entorn de l'anàlisi d'assumptes relacionats directament amb l'activitat turística que es desenvolupa al municipi de Calvia i l'emissió d'informes i recomanacions sobre això amb un caràcter merament consultiu i no vinculant.

Integren el Fòrum: el batle i regidors implicats en matèries turístiques, el director general de Turisme de Calvià, els grups polítics amb representació municipal a Calvià, les associacions hoteleres del municipi, federacions i agrupacions empresarials (comerç, restauració, oferta complementària, lleure i serveis), UGT i CCOO (sindicats amb representació majoritària al municipi), entre d'altres.