Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

El teu Ajuntament

Logotipo Ayuntamiento de Calvia
Visita Calviā Ciutadania Coneix Calviā

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Estudi violčncia de gčnere en dones grans

Dimecres, 17 de novembre de 2021

PRESENTACIÓ A CALVIÀ DE L'ESTUDI SOBRE LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE EN LA DONA MAJOR DE 65 ANYS

El protocol que proposa l'estudi és el primer d'aquestes característiques que s'elabora a nivell de comunitats autònomes

ESTUDI: ENLLAÇ
PROTOCOL: ENLLAÇ

 

Resum Estudi: ENLLAÇ
Àudio Nati Francés 
Àudio Maria Duran
Àudio Carmen Orte
Àudio Lydia Sánchez

L'Ajuntament de Calvià ha presentat l'Estudi “La violència de gènere en la dona major de 65 anys. Protocol de detecció”, elaborat per la catedràtica de la UIB Carmen Orte i la doctora en Educació Lydia Sánchez, amb l'objectiu d'analitzar la realitat de les violències masclistes en el col·lectiu de dones majors de 65 anys i identificar quins factors de risc s'associen amb la violència de gènere (VG) en les dones grans.
Concretament, s'ha realitzat una diagnosi de la situació coneguda o percebuda per professionals que treballen amb gent gran i amb dones víctimes de VG al municipi de Calvià, així com una anàlisi dels estudis publicats i, finalment, una proposta de protocol com instrument de detecció i d'intervenció, el primer protocol d'aquestes característiques que s'elabora a Espanya.
La tinenta de batle de Cohesió social i Igualtat, Nati Francés, ha presentat el document, junt amb la regidora de Desenvolupament Social, Infància i Persones grans, M. Carmen Rojano; la directora de l'IbDona, Maria Duran, i les autores de l'estudi, la catedrática Carmen Orte i la doctora Lydia Sánchez. Posteriorment s'ha presentat públicament, a càrrec del batle de Calvià, Alfonso Rodríguez Badal, en un acte al que també hi han assistit, entre d'altres, la consellera de Presidència, Mercedes Garrido; la directora d'Igualtat del Consell de Mallorca, Rosa Cursach, i membres de l'equip de govern municipal.

Francés ha explicat que l'Ajuntament de Calvià va decidir dur a terme aquest estudi per la confluència de dues polítiques que són cabdals: l'atenció a les persones majors i la lluita contra la violència de gènere, i l'estudi el que fa és donar l'eina a les persones que treballen directament amb dones majors per detectar aquesta violència en les dones de més de 65 anys. Un protocol que dota a aquests professionals d'un llenguatge comú i uns criteris comuns per fer saltar les llums d'alarma. Nati Francés ha comentat que el protocol s'implementarà al 2022, entre els professionals que, a més, ja han participat en l'elaboració de l'estudi, i que es posa a l'abast per a altres administracions.
Per la seva banda, Maria Duran, ha manifestat que aquesta feina, i l'elaboració del protocol, és una garantia científica per poder actuar davant sospites de casos de violència de gènere sobre dones majors de 65 anys.

Per a l'elaboració de l'estudi, segons han exposat Orte y Sánchez, es van fer 2 grups focals de persones expertes en matèria de violència de gènere i en persones majors que treballen a Calvià com professionals de l'àmbit social, sanitari, psicològic i forces de seguretat, a més d'altres participants de serveis d'atenció domiciliària, atenció primària, serveis socials, biblioteques i policia.
De les informacions aportades per aquests grups, s'ha arribat a una sèrie de conclusions, que s'enumeren en la documentació adjunta, que es resumeixen en què, en general, la dona major de 65 anys no denuncia ni sol·licita ajuda directament; que les vies més importants de detecció són les persones professionals o serveis on acudeixen més sovint i on el vincle professional és de major confiança, o que es fa necessari contemplar les campanyes de sensibilització de forma diferent i dirigir-les cap a la presa de consciència per part de la família, els veïns i les veïnes, amistats, cercles socials i la comunitat, entre d'altres.
Fruit de l'estudi realitzat, s'ha dissenyat el protocol de detecció que, segons ha afirmat Orte, és el primer d'aquestes característiques a nivell de les Comunitats Autònomes i serà l'eina amb què comptaran els i les professionals de diversos àmbits que fan feina amb les dones grans per detectar possibles casosamb un llenguatge comú i criteris unificats, que estableix la gravetats dels diferents nivells de riscs detectats en cada situació concreta, i les fases que s'hauran de seguir amb les actuacions i les escales que caldrà emprar si hi ha sospita que la dona pateix un situació de violència masclista.