Anar al contingut de la web
Logotipo Ayuntamiento de Calvia

Casita / Ajuntament

Imprimir p gina

Compartir en Linkedin

Compartir en Facebook

Compartir en Twitter

Canvi de nomenclatura de carrers franquistes

Dimecres, 14 d'abril de 2021

CALVIÀ APROVA LA RETIRADA DELS CARRERS FRANQUISTES DE CALVIÀ

Avui s'ha aprovat en Comissió tècnica el canvi de nomenclatura dels tres carrers que mantenien noms franquistes, en compliment a la Llei de memòria i reconeixement democràtics de les Illes Balears

Avui, 14 d'abril de 2021, la Comissió Tècnica de nominació i retolació de carrers de Calvià, ha aprovat traslladar al Ple de l’Ajuntament la proposta de canvi de noms dels carrers del municipi que encara conservaven una nomenclatura fruit del règim franquista, un cop valorat l’informe presentat per l'àrea de Memòria Democràtica de l'Ajuntament.

Segons l'establert a la Llei 2/2018 d’abril de memòria i reconeixement democràtics de les Illes Balears i al “Cens de Símbols, llegendes i mencions del bàndol franquista de la guerra civil i la dictadura a les Illes Balears”, editat pel Govern de les Illes Balears, era necessari procedir al canvi del nom de 3 carrers del terme municipal de Calvià: el carrer General García Ruiz, de Magaluf, i el carrer de Sor Rosenda i carrer Policia Damià Barceló, de Calvià vila.

Tal com acredita el cens de símbols franquistes i la investigació històrica: el General García Ruiz fou un destacat militar franquista que, en el paper de Governador Civil, va dirigir la violenta repressió a tota Mallorca, essent un dels màxims responsables de les greus violacions dels drets humans que, durant els primers mesos després del cop d’estat, aplicaren els revoltats; Sor Rosenda, que dona nom a un històric carrer de la vila, va adoptar el paper de delatora dels veïnats de Calvià que intentaven escapar de la violència assassina del règim; Damià Barceló, per la seva banda, era membre fundador de la falange de Porreres, i a Porreres va formar part dels escamots falangistes que realitzaven execucions extrajudicials.

El tinent de batle de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Calvià, Rafel Sedano, ha manifestat que «avui s’ha fet una important passa per esborrar els vestigis de simbologia franquista del nostre municipi, una passa per seguir avançant pel camí de la Democràcia». A més, Sedano ha destacat que han volgut fer partícips les persones residents, les més afectades, des del primer moment i se'ls ha avisat dels canvis, previ a la modificació, per tal de tenir tota la informació; s'ha dut a terme una reunió (virtual) explicativa, per tal de resoldre els dubtes que puguin haver sorgit; i tindran possibilitat de fer les al•legacions que considerin oportunes, una vegada aprovat pel Ple d'aquest mateix mes d'abril. Així mateix, s'ha compromès en col•laborar en tot allò que sigui possible dur a terme des del Consistori, per minimitzar les possibles molèsties que els pugui causar.

Seguint les propostes suggerides per l'àrea de Memòria Democràtica, la Comissió ha aprovat canviar el nom del carrer General García Ruiz pel de carrer de Francisca Pujol Terrasa, pionera i empresària de Magaluf; el de Sor Rosenda per carrer del Convent, i el de Policia Damià Barceló pel de carrer de Can Sopa.

Francisca Pujol Terrasa fou una dona molt vinculada a Magaluf que, entre altres mèrits, va regentar el que fou el primer bar de Magaluf.

Carrer del Convent és el nom que aquesta via calvianera va tenir de 1904 a 1949, així doncs, es recupera un nom tradicional.

El carrer de Can Sopa, donava nom al segle XIX a un camí que s’estenia al mateix lloc on avui hi ha el carrer del Policia Damià Barceló.

Informe sobre la necessitat de canviar el nom de determinats carrers del municipi de Calvià per donar compliment a la Llei 2/2018, de 13 d'abril, de memòria i reconeixement democràtics de les Illes Balears